Mladi za mlade – Akvarel i Škola primjenjene umjetnosti i dizajna Osijek

Objavio Akvarel dana 29.04.2022 Blog | Iz medija | | Nema komentara

Veselo i poučno. Tako je bilo u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek.

U sklopu projekta „Mladi za mlade“ Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek ove su godine oni malo zreliji mladima odlučili pokazati što je njihova povijest, glazba koju su slušali i na čemu su (od)rasli. Povod ideji je dokumentarni film “Novi val – 40 godina nakon” Nikole Kneževića i Olge Kepčija, a koji je Croatia Records snimila u suradnji sa CMC televizijom.

Ono što se radilo u sklopu nastave Povijesti i Glazbene umjetnosti odnosno što su nastavnice Kristina Kopf i Ozana Tomić proučavale sa svojim učenicima, ovaj puta bila je upravo glazba 20. stoljeća, napredak i razvoj tehnologije te jedan od stilova – novi val. Smatra se jednim od najutjecajnijih i najvažnijih stilova/ razdoblja naših prostora pa je neki logičan korak bio i poslušati te pogledati sve rečeno.

Osječki a cappella sastav Akvarel otpjevao je obrade pjesama 80-ih godina 20.stoljeća s njihovog albuma „Vokal patrioti“ (Haustor, Denis & Denis i Xenia, Idoli, Đavoli, Film, Šarlo Akrobata i dr/ arr O.Dešić) nakon čega je uslijedila, za ostale učenike i nastavnike ove škole, projekcija filma „Novi val- 40 godina nakon“.

Uz sve navedene, u projektu je sudjelovalo još nekoliko nastavnika i učenika – Olga Gerber akademska slikarica, zaslužna za rekvizite te Josip Kaniža (Grafički dizajn) čiji je dodatak o događaju savršeno uklopljen u najavne plakate 4 vinilna reizdanja – “Paket aranžman”, “Bistriji ili tuplji čovek biva kad…” Šarlo Akrobate te “Električni orgazam” i “Haustor”.

„Bio je ovo još jedan dokaz izvrsne sinergije različitih umjetnosti – glazbene, likovne, scenografske te naravno povijesti, spojenih pod okriljem novog vala koji je zahvatio i generacije ŠPUDO-vaca“ – izjavila je pedagoginja Biljana Nađ.

„Danas ne obilježavamo nikakav važan događaj. Željeli smo se samo sastati, družiti i zabaviti uz dobru glazbu te naučiti nešto novo iz uzbudljivog razdoblja 80-ih. Izvrsno je što su učenici pokazali interes za glazbu i kulturu onoga vremena, a vjerujem da će se i buduće generacije ŠPUDO- vaca radovati ovakvim temama te da će sudjelovati u aktivnostima koje im budu pripremili njihovi profesori i to na obostrano zadovoljstvo“- zaključila je ravnateljica Kristina Kopf.

I stvarno, bila je to večer druženja i učenja i bio je to pokret koji je kratko trajao, ali zasigurno dugo odzvanja. Nije se radilo samo o glazbi, nije se radilo samo o modi, radilo se o zanosu svih aktera, zanosu koji je i bez današnjih medija- interneta, YouTubea, Facebooka, Instagrama, u biti preko časopisa, radija i televizije (i to s manjim brojem kanala nego danas) obuhvatio i fotografiju i dizajn i film i kazalište te druge umjetničke djelatnosti.

Pravi umjetnički pokret tako je ove godine predstavljen u pravoj umjetničkoj školi.

Info: http://www.osijek031.com/osijek.php?topic_id=90655#ixzz7djayw0RY